Engelandvaarders Gala 2017


Foto: Omroep West

Op 15 november 2017 vond in het Hotel van Oranje in Noordwijk het eerste Engelandvaarders Gala plaats. Bij dit benefietgala werd maar liefst een bedrag van 152.800 euro opgehaald ten bate van het Museum Engelandvaarders en de Stichting Educatieve Theaterprojecten. Daarnaast werd die avond de Engelandvaarders Award voor Vrijheid en Bevrijding uitgereikt aan Engelandvaarder en initiatiefnemer van het museum Eddy Jonker.

Het Engelandvaarders Gala was zeer goed bezocht; er waren ongeveer 200 tafelgasten aanwezig. Er was voor dit gala een bijzondere opdracht: geld inzamelen om jongeren in de gelegenheid te stellen kennis te maken met het verhaal van de Engelandvaarders, en dan vooral met de gedachte van vrijheid en bevrijding – de gedachte die de Engelandvaarders destijds aanzette tot hun gevaarlijke onderneming en die nu, in 2017, nog onverminderd belangrijk is.

De avond werd georganiseerd samen met de musical Soldaat van Oranje en met veel hulp en ondersteuning van Hotel van Oranje in Noordwijk. Het doel is enerzijds jongeren in de gelegenheid te stellen de musical Soldaat van Oranje te zien en anderszijds jongeren te laten zien dat Soldaat van Oranje geen verzonnen verhaal is.

De musical vertelt het verhaal van 75 jaar geleden en dit verhaal is nog steeds zo inspirerend dat er al meer dan twee miljoen mensen naar de musical zijn komen kijken. Juist om ook jongeren hierbij te betrekken heeft de organisatie Soldaat van Oranje een aparte Stichting Educatieve Theaterprojecten opgericht. Deze stichting stelt jongeren in staat de musical tegen “sterk gereduceerde prijzen” te kunnen bezoeken. Op deze manier worden scholen aangemoedigd om leerlingen mee te nemen naar Valkenburg, de locatie waar de musical wordt gespeeld. Een bezoek aan de musical is een belangrijke verrijking van de lessen, vooral de lessen over de Tweede Wereldoorlog.

Het verhaal van de Soldaat van Oranje is een waar gebeurd verhaal – en er zijn heel veel van zulke waar gebeurde verhalen. Daarvoor bestaat het Museum Engelandvaarders. In het museum kun je zien op welke manieren de Engelandvaarders geprobeerd hebben bezet Nederland te ontvluchten met als doel vanuit Engeland bij te dragen aan de strijd voor de bevrijding van hun vaderland. Het is in het museum allemaal te zien. Het museum heeft grote verbouwingsplannen die het mogelijk maken dat er in de toekomst niet alleen individuele bezoekers ontvangen kunnen woorden maar ook hele schoolklassen.

Het Museum Engelandvaarders bestaat sinds 2015. Toen was de oorlog al 70 jaar geleden. Engelandvaarders hadden nooit de behoefte erg van zich te laten horen. Ze hadden gedaan wat ze vonden dat ze moesten doen – en daarmee klaar. En nu wil het museum dat jongeren voor wie de oorlog heel ver weg is, vertellen hoe het toen was. Wat onderdrukking betekent, rechteloosheid. En dat er mensen waren die hun leven hebben gewaagd voor de vrijheid, de vrijheid waarin wij nu leven.

Voor de verspreiding van die gedachte heeft de Stichting Engelandvaarders Gala deze dineravond georganiseerd. In de eerste plaats was er het galadiner en hiervoor konden deelnemers een tafel voor tien gasten kopen om eraan te kunnen deelnemen. De avond werd opgeluisterd door prachtige optredens van jazz-zangeres Sazz Leonore en gitariste Edith Leerkes. Ook trad op de Big Band en Roos en de cast van de musical Soldaat van Oranje. Zij deden dit allemaal vrijwillig. Door de opbrengst van de tafels en de bijdrage van alle leveranciers die optraden als sponsoren begon de avond al met een saldo van 52.000 euro. Tijdens de avond was er ook nog een loterij en een veiling – een veiling van zeer bijzondere stukken. Veel vrijwilligers hebben de avond mogelijk gemaakt.

Aan het begin van de avond was er een plechtig moment. Voor de eerste keer werd er een zeer bijzondere prijs uitgereikt, de Engelandvaarders Award voor Vrijheid en Bevrijding. Het is een mooie kleine sculptuur, gemaakt door kunstenaar Rafael Hermans. En omdat we deze award vanaf nu elk jaar willen uitreiken, willen we de naam van onze stichting er ook aan verbinden. Die wordt dan ook veranderd in Stichting Engelandvaarders voor Vrijheid en Bevrijding.

De prijs werd uitgereikt aan Eddy Jonker. Eddy is één van de weinige Nederlanders die er in geslaagd is om samen met tien andere mannen, in een gammel motorbootje, de oversteek naar Engeland te maken. Eenmaal in Engeland koos Eddy voor een vliegopleiding en sloot hij zich aan bij de Royal Air Force. Zo leverde hij zijn cruciale bijdrage aan de bevrijding van Nederland. Eddy heeft ook, ondanks zijn hoge leeftijd, actief bijgedragen aan de oprichting van het museum – de plaats waar de vele verhalen van de vaart naar Engeland zo boeiend en beeldend worden verteld, dat het ook jonge mensen van nu inspireert. Eddy is een bijzonder mens en een voorbeeld van moed en doorzettingsvermogen. Met de uitreiking van de Award aan Eddy Jonker worden ook alle mannen en vrouwen geëerd die al hun moed en doorzettingsvermogen inzetten voor hun eigen vrijheid – en vooral voor de bevrijding van Nederland. Dit doorzettingsvermogen komt mooi terug in het motto van de Royal Air Force: per aspera ad astra – alleen over moeilijke wegen, bereik je de sterren!