Nieuwsbrief juni 2016

Bunkerdag

logo_bunkerdag

Op zondag 5 juni was het landelijke Bunkerdag. Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen zeer in het oog. Normaal zijn deze fascinerende betonnen kolossen gesloten voor het publiek, maar op deze dag waren bunkers van Oostvoorne tot Den Helder voor één dag open. Ons Museum Engelandvaarders deed ook mee aan de Bunkerdag en wij hebben deze dag vele bezoekers ontvangen. Voor meer informatie zie ook www.bunkerdag.nl.

Kranslegging

Dam

Op 4 mei legde Engelandvaarder Charles Bartelings  op de Dam de eerste krans na Koning Willem-Alexander. Hierbij werd hij vergezeld door zijn dochter.

Atlantikwall museum is weer open

Koop een combiticket en profiteer van korting op uw museumbezoek!
 Logo museum Atlantikwall

Vanaf 1 mei is het Atlantikwall museum weer open. U kunt uw bezoek aan museum Engelandvaarders combineren met een bezoek aan het Atlantikwall museum. Als u een combiticket koopt, krijgt u korting voor beide musea. Het Atlantikwall museum is geopend op zondagen van 10:00 – 17:00 en het museum ligt ca. 250m van het museum Engelandvaarders vandaan.

Opening Engelandvaardersfietsroute

Engelandvaarders_route

Op 28 april is de eerste Engelandvaardersfietsroute geopend. Na een boek, film en musical volg je het verhaal van Engelandvaarder en verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema nu ook op de fiets. De 55 km lange route tussen Leiden en Den Haag brengt je naar belangrijke plekken uit zijn leven, van binnenstad tot bunkers. Voor meer informatie zie www.duinhorstweide.nl/de-routes/fietsen.

Uitreiking boek ‘Ik wil nooit meer oorlog’

Ik wil nooit meer oorlog

Op vrijdag 22 april werd in het Museum Engelandvaarders het eerste exemplaar van het boek “Ik wil nooit meer oorlog” overhandigd aan Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Na de overhandiging hield Gerdi Verbeet een toespraak waarin ze benadrukte hoe belangrijk het is dat deze verhalen verteld blijven worden.

In dit boek, van de auteurs Conny Rijken en Lida Hoebeke, vertellen acht Engelandvaarders hun indrukwekkende verhaal over toen en over nu. Hun conclusie: Ik wil nooit meer oorlog!

Na afloop van het officiële gedeelte konden mensen een bezoek brengen aan het museum en was er gelegenheid voor een hapje, een drankje en een praatje.

Het boek is voor € 24,95 te koop in het museum.

Museumpenning

Penning

Op 6 april kwamen (v.l.n.r.) Ronald Winckel, Maarten Esser en Hans Wackwitz de museumpenning in ontvangst nemen uit handen van Engelandvaarder Eddy Jonker. Alle drie zijn zonen van Engelandvaarders en donateurs van het museum.

Schoolbezoek

School Gouda

Op dinsdagmiddag 26 januari kwam een schoolklas uit Gouda op bezoek in het museum. Toevallig kwam ook Engelandvaarder Eddy Jonker langs. De leerlingen kregen allemaal een hand van een echte Engelandvaarder.

Op de foto zitten de kinderen in de Yvette II, een replica van het bootje de Yvette waarmee in de oorlog vier mannen en een vrouw (Hein Kaars Sijpesteijn, Hein Louwerse, Henning Meyer, Jan Bartlema en zijn vrouw Yvette Bartlema-Sanders) naar Engeland vluchtten.