Je bent hier:

‘Den Haag moet straat vernoemen naar Soldaat van Oranje’

Groep de Mos in de gemeenteraad van Den Haag wil dat verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema, beter bekend als de Soldaat van Oranje, in Den Haag wordt geëerd met een straatnaam.

Gemeenteraadslid Lex Kraft van Ermel wijst erop dat maandag 3 april 2017 de honderdste geboortedag was van de strijder, piloot en schrijver. “Het past Den Haag, stad van recht en vrede, niet om diens naam te laten vergeten.” Jaren geleden werd ook al eens een poging ondernomen om een straat naar de Soldaat van Oranje te vernoemen. Dat ging toen niet door omdat een straat pas naar iemand kan worden vernoemd als hij meer dan tien jaar dood is. Daarom werd in 2003 – in het bijzijn van Hazelhoff Roelfzema zelf – ter hoogte van het Kurhaus, wel een Soldaat van Oranje-strand gerealiseerd.

“In de gemeente worden in de nabije toekomst veel nieuwbouwplannen gerealiseerd”, zegt Kraft van Ermel. “Wij vinden dat een straat vernoemd naar deze oorlogsheld dan niet mag ontbreken, bijvoorbeeld in een nieuwe wijk met straten die de namen hebben van personen die een grote bijdrage hebben geleverd aan vrede en recht.”

Bron en foto: Den Haag FM