geheim van Bols
Je bent hier:

“Het geheim van Bols”: over 3 verdwenen Engelandvaarders

Voor zijn nieuwe boek Het geheim van Bols duikt schrijver Martin Hendriksma in het onthutsende oorlogsverhaal van het familiebedrijf Bols. Beetje bij beetje ontrafelt hij gebeurtenissen waarover in deze familie steevast werd gezwegen. Een in een tot de laatste bladzijde spannende zoektocht neemt hij alle twijfels weg over het lot van drie verdwenen mannen.

In de zomer van 2020 kruipt Martin Hendriksma naar een onderduikruimte op een zolder in Heemstede. Daar treft hij een matras aan, twee lege flessen en een verscheurde krant uit november 1941. De eerste bewoners van dit huis blijken adjunct-directeur Ernst Moltzer van de bekende jenever- en likeurenfabrikant Bols en zijn vrouw. Ernst Moltzer keerde zich tegen de drankleveranties van het bedrijf aan de nazi’s. Hij probeerde in de oorlog met Kees Kolff en Dick van der Flier over de Noordzee naar Engeland te vluchten, maar deze drie Engelandvaarders zijn sindsdien spoorloos. Ernst Moltzer’s flamboyante echtgenote Traut Sarnthein, een Oostenrijkse gravin, zou hen aan de Duitsers hebben verraden.

Het geheim van Bols verschijnt op vrijdag 16 februari (uitgeverij De Geus, €24,99 ). Het tv-programma EenVandaag wijdt diezelfde dag een deel van de uitzending aan het raadsel van de drie verdwenen Engelandvaarders (NPO1, 18.15 uur).

Het boek is binnenkort ook verkrijgbaar in Museum Engelandvaarders.

Op donderdag 6 juni zal Hendriksma in het museum een lezing over zijn boek houden. Aanvang: 19.30 uur. Noteer deze lezing alvast in uw agenda. Nadere informatie over de lezing en hoe u zich daarvoor kunt opgeven, volgt later op de website en in de Nieuwsbrief.

geheim van Bols