dag van de Noordwijkse geschiedenis
Je bent hier:

Een succesvolle Dag van de Noordwijkse Geschiedenis

Op zaterdag 13 april 2024 vond voor alweer de derde keer de Dag van De Noordwijkse Geschiedenis plaats. Ook Museum Engelandvaarders deed weer mee.

Speciaal voor deze dag hielden Sierk Plantinga en Maurits Huijbrechtse een presentatie, waarbij Maurits aandacht schonk aan de Noordwijkse Engelandvaarders Leendert den Hollander en Leendert Hellenberg. Den Hollander, die naar Engeland was overgestoken om aan de Nederlandse Arbeidsdienst te ontsnappen, overleefde de oorlog niet. Hij werd op 20 juni 1944 met zijn vliegtuig boven Normandië neergeschoten. Hellenberg werd vijf maanden na aankomst in Engeland in Australië gestationeerd en trad in dienst bij het KNIL. Op 16 september 1946 kwam hij om het leven te Toebang Mandjul op Borneo, tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog.

 

2024 Museum Engelandvaarders

Bij vertrek vertelde een van de bezoekers: “Ik vraag mij af wat ikzelf zou doen. Als vader van een gezin vind ik een rol in de strijd misschien te riskant. Maar als ik alleen zou zijn geweest, zou ik waarschijnlijk wel in verzet gaan.”

Een andere bezoeker zei at hij vaak langs het museum was gefietst, maar nog nooit naar binnen was geweest. Hij was onder de indruk van het verhaal dat in het museum wordt verteld. Zijn 5-jarige zoon had na afloop gevraagd: “Pappa, wat is oorlog?” “Iets met ruzie en bommen”, had hij geantwoord. Je hoopt dat het jongetje het nooit zal hoeven mee te maken …