Je bent hier:

Eddy Jonker

Tot op het laatst voor ons museum actief overleed op 17 maart j.l. in zijn woning te Wassenaar op 99-jarige leeftijd onze erevoorzitter de heer Eduard Arthur (‘Eddy’) Jonker. Ondanks zijn hoge leeftijd en afnemende gezondheid was hij af en toe in het museum voor het geven van een speciale rondleiding voor gasten of schooljeugd. Nog op 15 februari j.l. werd hij er door medewerkers van de musical Soldaat van Oranje bevraagd over zijn ontsnapping uit bezet Nederland  in juli 1943 via de Noordzee. Het was steeds een bijzondere ervaring het verhaal over zijn Engelandvaart door hem zelf te horen vertellen.
De heer Jonker werd op 16 juli 1920 in Amsterdam geboren. Na zijn eindexamen aan Het Nieuwe Lyceum in Hilversum werkte hij bij een bank. Op 25 juli 1943 vertrok hij met 8 mede-Engelandvaarders in een kleine boot via het Haringvliet richting Engeland.  Na een tocht vol tegenslag werden ze op 30 juli ’43 door een Engelse destroyer uit zee opgepikt. In Canada volgde hij een vliegopleiding, waarna hij instructeur werd bij de Royal Air Force. De heer Jonker is voor zijn bijdrage aan de geallieerde zaak onderscheiden met het Bronzen Kruis en het Verzetsherdenkingskruis.
Op 4 september 2015 opende hij samen met koning Willem-Alexander het museum waaraan hij sinds 2011 met grote inzet en toewijding had gewerkt. Bestuur en vrijwilligers herdenken hem in grote dank.

Het bestuur