Je bent hier:

Een bezoek aan Ellis Brandon

Paul Bartelings en Ellis Brandon

Op een mooie dag, 20 april, besloot Paul Bartelings om een bezoek te brengen aan Ellis Brandon en haar zoon Maarten. Ellis had kort daarvoor op 8 april haar honderdste verjaardag gevierd. In onze vorige nieuwsbrief hebben we al geschreven over haar bijzondere reis en haar reisgenoten.

Tijdens het bezoek hadden we uitgebreide gesprekken met Ellis over haar avonturen als Engelandvaarder en over wat ze allemaal had meegemaakt nadat ze succesvol de oversteek naar Londen had gemaakt. Het was werkelijk bijzonder om het verhaal rechtstreeks van Ellis zelf te horen.

Ellis vertelde vol enthousiasme en passie over die tijd. Wat vooral opviel, was haar uitspraak: “Toen we de Pyreneeën overstaken, zagen we een verlicht land, een land van vrijheid.” Ze was niet bang, maar eerder optimistisch en onbevangen, soms zelfs onbezonnen. Deze motivatie hielp haar gedurende haar hele tocht. “En vooral altijd alert blijven, want je wist immers nooit wat je te wachten stond.”

Eenmaal in Londen belandde Ellis als enige vrouw in een wereld vol mannen. Toch heeft ze daar veel plezier gehad met haar mede-Engelandvaarders. Volgens Ellis hadden alle Engelandvaarders één gemeenschappelijk kenmerk: “Ze ondernamen iets, ze namen actie.”

Het bezoek aan Ellis Brandon was een unieke ervaring, waarbij we hebben genoten van haar levendige verhalen en haar inspirerende kijk op het leven. Ellis is een levend bewijs van moed, vastberadenheid en de kracht van actie nemen.

Paul Bartelings, Ellis Brandon en Maarten Vis Azn