Emma van Eendenburg is trots op haar overgrootvader. Ze kent hem alleen van verhalen, want hij is in 1966 overleden, lang voordat Emma werd geboren. Het zijn bijzondere verhalen, want grootvader Kees van Eendenburg was een Engelandvaarder. In juli 1940 vertrok hij, samen met twee maten, vanuit Noordwijk naar Engeland. In een 12-voets jol zonder motor de Noordzee over. Hij bereikte zijn doel en na aankomst nam hij dienst bij de RAF.
82 jaar later bezoekt zijn achterkleindochter Emma –samen met haar moeder – Museum Engelandvaarders. Emma zit in groep 8 van de basisschool en is bezig met een werkstuk over Engelandvaarders. “De opdracht was om een onderwerp te kiezen uit een van de oorlogen vanaf de eerste Wereldoorlog. Omdat ik wist dat mijn overgrootvader een Engelandvaarder is geweest besloot ik dit als onderwerp te kiezen. Want ik ben trots op wat hij heeft gedaan.”
Emma’s opa en haar vader hadden haar verteld over haar overgrootvader. “Zij vinden het belangrijk dat familiegeschiedenis wordt doorverteld. Mijn opa heeft zijn boot ook ‘Bebèk’ genoemd naar de boot van zijn vader en dat vind ik mooi”.
Is zij in het museum meer te weten gekomen over wat haar overgrootvader heeft meegemaakt? “Ja absoluut. Want ik wist niet zoveel details.
En ik vond het vooral heel bijzonder en cool om de foto’s en verhalen zo in het echt te zien. Het geeft een heel indrukwekkend beeld. En ik vind het gaaf dat hij op de foto staat met de koningin. En ook heel bizar dat je 2 keer wordt neergeschoten en dat overleeft”. Bijzonder vond zij het ook om in het museum de originele vlag te zien van de boot van haar overgrootvader. Die vlag kreeg het museum van drie zonen van Kees van Eendenburg.
“Ik vond het museum interessant en indrukwekkend. Vooral omdat je veel foto’s ziet bij de verhalen. En dat raakte me”, vertelt Emma. Zij vindt het bijzonder wat haar overgrootvader en andere Engelandvaarders in de Tweede Wereldoorlog hebben gedaan. Vraagt zij zich wel eens af wat zij zelf in zo’n situatie zou doen?
“Nee, dat vind ik heel moeilijk om te bedenken, want wij leven wel in vrijheid”.