Je bent hier:

Engelandvaarder en huisarts Van Hasselt weet van geen opgeven

Van Hasselt

Dokter Nico van Hasselt (92), de oudste nog praktiserend huisarts van ons land, heeft onlangs een boek over zijn jarenlange strijd tegen zorgverzekeraars en de Inspectie voor de Gezondheidszorg gepubliceerd.

In het boek ‘Opgeven…Nee dus!’ tekende auteur Estella Heesen het verhaal van de Amsterdamse huisarts op die 24 jaar lang een verbeten juridische strijd voerde tegen zorgverzekeraars, die eenzijdig bepaalden dat hij als 65-jarige arts maar diende te stoppen met werken. Van Hasselt, één van de laatste nog levende Engelandvaarders en verzetsman in de Tweede Wereldoorlog, legde zich daar niet bij neer en werd uiteindelijk na een uitputtende strijd door de Commissie Gelijke Behandeling in het gelijk gesteld.

Ondanks zijn hoge leeftijd, wil dokter Van Hasselt van geen opgeven weten: ,,Mijn patiënten dragen me op handen, juist omdat ik er altijd voor ze ben. Aan stoppen denk ik niet. Ik ga door tot het echt niet meer gaat.”

Dokter Van Hasselt komt ook aan het woord in het boek ‘Ik wil nooit meer oorlog’ van auteurs Conny Rijken en Lida Hoebeke. Dit boek verscheen april 2016 en is verkrijgbaar in het museum.

Bron en foto: Telegraaf