Je bent hier:

Jaap Rosen Jacobson 1950 – 2023

In zijn geliefde Zwitserland is Jaap maandag 31 juli op 73-jarige leeftijd overleden.

Jaap was sinds 2016 lid van het bestuur van het Museum Engelandvaarders en heeft sinds 2018 de rol van voorzitter vervuld. Met zijn passie voor het onderwerp, zijn vader en oom waren Engelandvaarders, en zijn betrokken ondernemerschap heeft Jaap veel betekend voor de ontwikkeling van het museum. Onder zijn leiding heeft het museum zich ontwikkeld tot een bloeiende instelling die het verhaal van de Engelandvaarders op indrukwekkende wijze tot leven brengt. De organisatie is in die jaren verder geprofessionaliseerd en de bezoekersaantallen groeiden jaarlijks gestaag door tot 12.000 in 2019 (pré-Coronajaar). 

Met Jaap had het museum een voortreffelijk en innemend boegbeeld naar (zakelijke) relaties en zeker ook naar de nazaten van Engelandvaarders, met wie hij frequent en goed contact onderhield. Hij vertegenwoordigde het museum onder meer bij herdenkingen en hij heeft met de musical Soldaat van Oranje twee opeenvolgende jaren een groot sponsorgala gerealiseerd waarmee veel geld is opgehaald voor beide organisaties. Ook is de collectie van het museum uitgebreid met prachtige interactieve en multimediale toepassingen, mede dankzij de steun van een grote kring van vrienden en donateurs.

Jaap was de afgelopen jaren de grote aanjager en motivator van de uitbreidingsplannen van het museum in Noordwijk, met als doel tijdelijk tentoonstellingen te kunnen organiseren, faciliteiten te hebben voor boeklanceringen en lezingen etc. en meer groepen en bezoekers te kunnen ontvangen. Dit heeft geresulteerd in een schitterend en spectaculair ontwerp dat momenteel verder ontwikkeld en besproken wordt.

Jaap trad begin juni terug uit het bestuur. Het museum heeft veel aan hem te danken en we zullen zijn scherpe blik, visie en humor enorm missen.