Sally Noach: een formidabele redder in nood.
Op donderdag 28 november organiseert Het Museum Engelandvaarders in Noordwijk een lezing door Jacques Noach over zijn vader, Sally Noach.
Sally Noach redde tijdens de oorlog honderden vluchtelingen, zowel Joodse als niet-Joodse. Op zijn vlucht naar Engeland kwam hij als tolk-vertaler te werken op het Nederlandse consulaat in Lyon. Daar wist hij talloze Nederlandse vluchtelingen te helpen ontsnappen naar Zwitserland en Spanje. Zijn onorthodoxe aanpak botste echter met de gevestigde diplomatieke kringen, die hem te onbeschaafd en te eigenzinnig vonden. Het spanningsveld tussen Buitenlandse Zaken en de daadkrachtige tapijt- en stoffenverkoper Sally Noach was een bron van aanhoudende frictie.
Jacques Noach deed uitgebreid onderzoek naar het ‘dossier Sally Noach’ en deed schokkende ontdekkingen over de gebrekkige hulp van ‘Londen’ aan Nederlandse vluchtelingen. Hij zal deze avond spreken over zijn vader als klokkenluider avant la lettre en de impact hiervan op zijn relaties met de Nederlandse autoriteiten en zelfs met Koningin Wilhelmina.
Programma lezing 28 november 2024:
● 19:00 uur: Inloop met een drankje
● 19:30 uur: Start lezing
● Na afloop: Gelegenheid tot napraten met de spreker, onder het genot van een drankje
Locatie en entree:
● Museum Engelandvaarders, Bosweg 15, Noordwijk
● € 10,- inclusief koffie en wat lekkers
We hebben plaats voor 30 belangstellenden.
Het maximum aantal inschrijvingen is bereikt. U kunt zich hier aanmelden voor de wachtlijst. Wij zijn bezig met het plannen van een extra datum voor de lezing. Zodra deze bekend is nemen wij contact met u op.
Wij willen u ook graag attenderen op een speciale TV-uitzending
Op zondag 10 november, om 15:25 op NPO2 wordt de documentaire “Sally Noach: een fenomenaal redder in nood” uitgezonden.
Over Jacques Noach
Hij is de oudste zoon van Sally Noach en Annie Visser. Is eind 1946 in London geboren en heeft na zijn universitaire studie als registeraccountant gewerkt. In die periode heeft hij ook vele bestuursfuncties vervuld. Na zijn vaders overlijden in 1980 heeft hij diens archief (documenten, brieven, foto’s) uitgezocht en geschonken aan het NIOD in Amsterdam. Jacques is onderscheiden met de Franse ‘Chevalier dans l’Ordre National de Mérite’.