Je bent hier:

Lezing Onno Sinke over Radio Oranje

Op donderdag 7 december houdt Onno Sinke in Museum Engelandvaarders een lezing over Radio Oranje. 

Kerst is normaal gesproken een tijd van gezellig samenzijn met familie en vrienden. Maar tijdens de Tweede Wereldoorlog waren velen tijdens de kerst gescheiden van elkaar, in bezet Nederland of Indië of in de vrije wereld. Radio Oranje, het radiostation van de Nederlandse regering in ballingschap in Londen, probeerde de band tussen Nederlanders waar ook ter wereld te behouden. Hoe deed het radiostation dat? In hoeverre had Radio Oranje invloed in het bezette Nederland? Onno Sinke geeft in zijn lezing antwoord op deze en andere vragen. 

Onno Sinke werkt als senior onderzoeker bij het ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld. Hij promoveerde in 2009 aan de Rijksuniversiteit Groningen op een proefschrift over Radio Oranje. Daarna schreef hij boeken over de Technische Universiteit Delft tijdens de Tweede Wereldoorlog en Stichting 1940-1945, een organisatie die verzetsmensen na de oorlog ondersteunde. Ook schreef hij samen met Esther Captain een boek over de Bersiap. Dit boek kwam voort uit het grote onderzoek naar Nederlands extreem geweld tijdens de oorlog in Nederlands-Indie/Indonesie (1940-1949) van het NIOD, NIMH en KITLV. 

Als u de lezing wilt bijwonen, bent u op 7 december vanaf 19.00 uur welkom in het museum, Bosweg 15 in Noordwijk aan Zee. De lezing zelf vangt aan om 19.30 uur. Na de lezing bent u vrij om het museum te bekijken. Het museum sluit om 21.00 uur. 

Het bijwonen van de lezing kost € 10, inclusief koffie met een koekje en entreebewijs. 

U kunt zich aanmelden op: Lezing Radio Oranje door Onno Sinke – Museum Engelandvaarders.