Je bent hier:

Nieuwe aanwinsten in het museum

Nieuwe aanwinsten: model van de Yvette en Noors boek over Engelandvaarders

Op 6 juni werd het museum verblijd met twee nieuwe aanwinsten: een model van de Yvette, een houten vlet waarmee vijf Engelandvaarders zijn overgestoken, en het boek “Engelandvaarders” van Sigurd Evensmo uit 1945.

De echte Yvette werd in het voorjaar van 1943 aan een sleeptouw door schipper Kees Koole met zijn schip de “Nooit volmaakt” naar een kreek bij Brielle gebracht. Aan boord had hij ook de vijf Engelandvaarders Hein Kaars Sijpesteijn, Hein Louwerse, Jan Bartlema en zijn vrouw Yvette Bartlema-Sanders, en Henning Meyer. Vanuit deze kreek roeiden de vijf naar zee en voeren daarna in slechte weersomstandigheden afwisselend op de motor en zeilend naar Engeland.

Museum Libertum in Gouda, dat zijn activiteiten helaas heeft moeten beëindigen, heeft een model van de Yvette op schaal 1:10 aan ons museum geschonken. Zo bezit het museum nu naast een replica van de Yvette op ware grootte ook een kleiner model. We danken Museum Libertum voor deze schenking en Arjen van Wijngaarden, die de Yvette namens dat museum kwam overhandigen.

Bij de boektitel ‘Engelandvaarders’ denk je al gauw aan het bekende boek van K. Norel, dat tot een 42e druk is gekomen. Er bestaat echter ook een boek ‘Engelandvaarders’ dat uit het Noors is vertaald. De auteur, Sigurd Evensmo, probeerde in 1942 met achttien anderen vanuit Noorwegen naar Engeland over te steken. Nadat de Duitsers hen op zee hadden opgepakt, werden de andere achttien gefusilleerd. De papieren van Evensmo waren bij toeval op een ander stapeltje terechtgekomen, waardoor hij de dans wist te ontspringen. In zijn boek beschrijft hij de vlucht vanaf het begin in Oslo tot aan het moment waarop de achttien hun dodencel verlaten en in een nabij gelegen bos worden geëxecuteerd.

Henk Sillem, zoon van Engelandvaarder Ernst Sillem, heeft dit bijzondere boek aan het museum geschonken, waarvoor wij hem zeer erkentelijk zijn.

nieuwe aanwinsten
We danken Museum Libertum voor deze schenking en Arjen van Wijngaarden, die de Yvette namens het museum kwam overhandigen.
Henk Sillem, zoon van Engelandvaarder Ernst Sillem