Je bent hier:

Open Monumentendag 2023

Toegangshek Kustbatterij Noordwijk

Op zaterdag 9 september vond de Open Monumentendag plaats. Ook Museum Engelandvaarders nam daaraan deel. De bunker waarin het museum zich bevindt, is immers een monument. 

Welgeteld 72 mensen maakten deze dag van de gelegenheid gebruik om gratis het museum te bezoeken. Minder dan vorig jaar, maar dat kan gebeuren als je in schitterend strandweer een stevige concurrent hebt. 

De bunker waarin het museum is gevestigd, was in de Tweede Wereldoorlog een munitiebunker. Ze maakte deel uit van de Kustbatterij Noordwijk, een onderdeel van de Atlantikwall. Deze kustbatterij bestond uit een aantal bunkers die door een ondergronds gangenstelsel met elkaar waren verbonden. Tezamen vormden ze een complete militaire kazerne. Het duingebied ten noorden van de vuurtoren van Noordwijk waar deze bunkers lagen, was “Sperrgebiet” en dus niet voor publiek toegankelijk. 

Een van de bezoekers van het museum wist zich de bouw van de bunkers aan de Zuid-Hollandse kust nog goed te herinneren. Al was het maar omdat de bouw hem als dertienjarige jongen verhinderde om in zee te gaan zwemmen. Nu, op de leeftijd van 92 jaar, vond hij de munitiebunker een unieke locatie voor het museum. En vond hij het prachtig dat het museum de verhalen van de Engelandvaarders levend houdt!