Je bent hier:

Twee lezingen in het kader van het project ‘Jaar van Verzet’

Twee lezingen in het kader van het project ‘Jaar van Verzet’ van Platform W02, het ministerie van VWS en het Vfonds (zie: https://www.jaarvanverzet.nl/).
Gedurende het jaar 2018 wordt in heel het land extra aandacht besteed aan de rol van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog als historisch verschijnsel én bron van inspiratie. De deelnemende musea belichten het verzet binnen hun reguliere programma.
De lezingen zullen plaatsvinden op 8 en 15 september bij boekhandel Van der Meer, Keuvel 1 in Noordwijk.
Aanvang 14 uur, toegang vrij, graag reserveren bij Van der Meer, info@boekhandelvandermeer.nl of 071-3613073 of bij Museum Engelandvaarders: Info@museumengelandvaarders of 071-3619773. Vooraf kunt u het museum bezoeken. Open vanaf 11 uur, Bosweg 15, Noordwijk.
God in de Tweede Wereldoorlog: Prof. Jan Bank
Op 8 september houdt historicus Jan Bank een lezing over de houding van de kerken ten aanzien van de nazi’s. Jan Bank is voormalig hoogleraar vaderlandse geschiedenis aan de Universiteit Leiden en auteur van het in 2015 verschenen boek God in de oorlog. De rol van de kerk in Europa 1939-1945. Het boek deed met name bij de gereformeerde kerken stof opwaaien.
Gewone helden: Maarten Eliasar
Op 15 september vertelt Maarten Eliasar hoe zijn vader en grootvader tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten naar het vrije Engeland. Onderweg werden ze geholpen door de ontsnappingsorganisatie Dutch-Paris. Honderden helpers vormden tussen Brussel, Parijs, Genève en de Spaanse grens een langgerekt, clandestien hulpnetwerk als een soort ondergrondse rivier door West-Europa. Dutch-Paris hielp enkele duizenden vluchtelingen te ontkomen naar Zwitserland en – over de Pyreneeën – naar Spanje, waarna ze konden doorreizen naar Engeland. Geen enkele hulporganisatie bestreek destijds een groter gebied en hielp meer mensen dan Dutch-Paris.