Een paar jaar geleden besloot René van Westerhuizen dat hij het na 20 jaar wel zat was om vijf dagen in de week te werken. Hij ging, in overleg met zijn vrouw, een dagje minderen. “Mijn vrouw vond wel dat ik iets nuttigs moest gaan doen met die dag”, zegt René. En daaraan heeft Museum Engelandvaarders het te danken dat hij zich meldde als vrijwilliger. En aan zijn fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog.
“Waar die fascinatie vandaan komt? Geen idee”, zegt René. “Nee, zeker niet van school” zegt hij beslist. En hij heeft het ook niet echt van huis uit meegekregen. “Mijn ene opa was gelegerd in Appeltern. Maar daar werd thuis niet zo over gepraat. En als kind heb ik daar ook niet naar gevraagd.” Die opa is in 1993 overleden. “Oma heeft toen al zijn oorlogsspullen weggedaan. Dat vind ik wel jammer.” Tot zijn blijdschap heeft hij sinds een week of drie wel foto’s van zijn opa als soldaat.
Wat in ieder geval heeft bijgedragen aan zijn grote belangstelling voor de oorlog is Band of Brothers, een Amerikaanse televisieserie uit 2001 over de Tweede Wereldoorlog. “Ik was 18 toen die serie werd uitgebracht.” Band of Brothers vertelt het verhaal van de Easy Company van het 506e Parachute Infantry Regiment. “Normaal gesproken werden soldaten na hun opleiding uit elkaar gehaald”, vertelt René. “Maar zij bleven als eersten bij elkaar.” De serie volgt de mannen vanaf hun training tot aan het einde van de oorlog.
Hoewel hij nooit in Museum Engelandvaarders was geweest, besloot René contact op te nemen met het museum toen hij voor zijn extra vrije dag een invulling zocht die bij hem paste. En zo begon hij er in 2020 als gastheer. En van lieverlee is hij ook onderhoud gaan doen, hij heeft het archief verbouwd, is contactpersoon voor apparatuur en staat zijn collega gastvrouwen en –heren met raad en daad terzijde als apparatuur of techniek hapert.
Wat het vrijwilligerswerk in het museum leuk maakt? “Vooral het contact met de bezoekers. Met hen de verhalen van Engelandvaarders delen”.