geheim van bols, martin hendriksma
Je bent hier:

Lezing Martin Hendriksma over “Het geheim van Bols”

Op 6 juni gaf Martin Hendriksma in het museum een lezing over zijn recent verschenen boek “Het geheim van Bols”.

Hendriksma begon met een kwis. “Hoeveel glazen jenever denkt u dat een man vóór de oorlog in Nederland gemiddeld per week dronk?” was één van de vragen. Het verbijsterende antwoord: meer dan 12.

Het ging in die tijd dus goed met de firma Bols, fabrikant van jenever en likeur. Niet in de laatste plaats omdat in dit familiebedrijf een deel van de familie graag zaken deed met de Duitsers en daar, zoals Hendriksma het noemde, “geitenpaadjes voor bewandelde om de toegestane quota te omzeilen”.

Dit alles tegen het zere been van Ernst Moltzer, adjunct-directeur en ook familie. “Geen druppel meer naar de Duitsers”, vond hij. Reden voor de andere familieleden om hem uit het bedrijf te zetten.

Ernst Moltzer besloot toen bezet Nederland te ontvluchten en koos ervoor om samen met Dick van der Flier en Kees Kolff in een zeilboot naar Engeland over te steken. Als deelnemer aan de Olympische zeilwedstrijden in Berlijn 1936 moest hij dat toch kunnen. Maar helaas, ze kwamen nooit aan.

Hendriksma vertelt daarna hoe hij erin is geslaagd om uit te vinden wat er met de drie mannen is gebeurd. Met hulp van het Bureau vermiste personen Noordzee van de politie vindt er een match plaats tussen het DNA uit een menselijke onderkaak die een Texelse vissersboot twintig jaar geleden voor de kust van Petten heeft opgevist, en het DNA van familieleden van Moltzer. Wat al vermoed werd, wordt nu bevestigd: ze hebben schipbreuk geleden en zijn verdronken.

De aanleiding voor Hendriksma om dit boek te schrijven, is al even bijzonder: een tip die hem naar een huis in Heemstede voert, waar op zolder een onderduikruimte is gevonden. Daar treft hij een matras aan en een verscheurde krant van 28 november 1941. Op die datum wordt het huis gehuurd door Ernst Moltzer, die enige weken eerder zijn woning blijkt te hebben verlaten en nooit is teruggekeerd. De onderduikruimte is hoogstwaarschijnlijk gebruikt door Hans Moltzer, de jongere broer van Ernst en actief in het verzet. Hij zal die dag hebben beseft dat Ernst op zee iets ernstigs is overkomen en uit pure wanhoop de krant hebben verscheurd.

publiek lezing Martin Hendriksma

Op deze interessante lezing zijn ruim 25 mensen afgekomen, die met koffie en een petit four werden ontvangen. Na afloop werden veel vragen gesteld en lieten de bezoekers weten de lezing zeer gewaardeerd te hebben. Paul Bartelings bedankte daarna Francine Timmers Verhoeven, Yvonne Poppink en Udo Padding voor de organisatie van de lezing.

Meer over deze bijzondere geschiedenis is te lezen in de recensie over dit boek van 8 april 2024 die elders op deze website is te vinden.

Wil je in de toekomst op de hoogte blijven van de activiteiten in het museum? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!