fuseliers
Je bent hier:

Bezoek Genootschap Vrienden van de Fuseliers

Op vrijdagmiddag 8 december vond er een kleine invasie plaats in het museum Engelandvaarders. Het woord ‘invasie’ is hier wel op zijn plaats omdat het zo’n 23 personen betrof, allen vrienden van het Genootschap Vrienden van de Fuseliers; oftewel de nazaten van de vroegere Brigade Prinses Irene, die begin augustus 1944 van Engeland overgebracht werd naar Normandië en zich van daaruit een weg terug naar Nederland vocht. 

Het Genootschap Vrienden van de Fuseliers is gelieerd aan het huidige Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. Onder de 23 personen bevond zich ook Madeleine Hemmes, de echtgenote van de eind 2022 overleden Rudi Hemmes, langdurig voorzitter van het Genootschap Engelandvaarders en ook voormalig strijder van de Brigade. Rudi Hemmes geldt nog steeds als het boegbeeld van het regiment, zoals dat ook na zijn overlijden uitgebreid verwoord werd in het regimentsblad De Vaandeldrager. 

Na de nodige uitleg en context met koffie vóór de eigenlijke bezichtiging van het museum werden met veel belangstelling de verscheidene zalen bezocht en bekeken. Ook de database aan het eind mocht zich in een warme belangstelling verheugen. 

Getrouw aan de traditie van het Genootschap werd de middag besloten met een glas calvados.