scheveningen vrijheidsmaaltijd 2024
Je bent hier:

Vrijheidsmaaltijd op 5 mei 2024 in Scheveningen

Overal in het land worden op Bevrijdingsdag vele Vrijheidsmaaltijden georganiseerd, waarbij het doel is om in gesprek te gaan over vrijheid en onvrijheid, aan de hand van gesprekskaartjes. Dit is een initiatief van het Nationaal Comité 4&5 mei samen met lokale organisaties.

De grootste maaltijd in Scheveningen vond plaats in het prachtige Kurhaus. Deze werd georganiseerd door Buitengewoon Scheveningen. Bij deze maaltijd mochten Meadow Hazelhoff Roelfzema, Peter Tazelaar jr. en Paul Bartelings een presentatie geven. Een bijzondere gelegenheid: drie nazaten van Engelandvaarders op één podium. Peter Tazelaar sr. en Eric Hazelhoff Roelfzema maakten onderdeel uit van de geheime operatie Contact Holland. Charles Bartelings ging, na zijn aankomst in Londen, naar Nederlands-Indië om te strijden tegen de Japanse bezetter.

 

scheveningen vrijheidsmaaltijd 2024
v.l.n.r. Paul Bartelings, Meadow Hazelhoff Roelfzema en Peter Tazelaar jr.
scheveningen kurhaus

Naast de verhalen over de Engelandvaart gingen de sprekers in op wat vrijheid voor hen betekent en wat de beweegredenen van hun (groot)ouders waren om, vaak onder extreem risicovolle omstandigheden, naar Engeland te gaan en om vervolgens te vechten voor de vrijheid. Het is belangrijk om die verhalen levend te houden, omdat mensen eigenlijk continu moeten beseffen hoe bijzonder het is om in vrijheid te leven. Waarbij vrijheid van elk individu even belangrijk is als de collectieve vrijheid en het respecteren van de vrijheid van een ander.

Afsluitend werd de vraag gesteld: wat doe jij voor de vrijheid en om in vrijheid te kunnen leven?

De vrijheidsmaaltijd werd opgeluisterd door gitaarmuziek en zang (Teddy Macrander en Lesley Warendorff) en Esther van Haren droeg een aantal eigen ‘Scenes aan Zee’ voor. De 200 bezoekers lieten vervolgens de vrijheidssoep, hét symbool van de Vrijheidsmaaltijd, uit de keuken van chef Nick Toet heel goed smaken.