Beleef het echte verhaal

Beleef het bijzondere verhaal van de Engelandvaarders en help ze bij de ontsnapping uit het bezette Nederland naar Engeland.

Door middel van een interactieve game neem jij een kijkje terug in de tijd en doorsta je door middel van verschillende spelletjes obstakels om veilig in Engeland aan te komen. Maak een digitaal paspoort aan met vervalste persoonsgegevens, kies een van de 3 routes, steek zo slim mogelijk de grenzen over en help één van de historische karakters naar Engeland.

Durf jij het? Boek direct online tickets en kom de nieuwe game spelen.

Maak een paspoort aan

Paspoort aanmaken op tablet met foto

Als een echte Engelandvaarder, maak jij een vals paspoort aan om de gevaarlijke grenzen van Europa over te steken.

 1. Vul jouw naam in
 2. Kies je rol in het spel
  • Verzetstrijder
  • Zwarthandelaar
  • Smokkelaar
  • Spion
  • Koerier
  • Koopman
 3. Voeg een foto toe

Na het aanmaken van je paspoort, ben je klaar om op reis te gaan. Maar welke route naar Engeland ga je nemen en welk historisch karakter help jij naar Engeland?

Kies een route naar Engeland

Noordzee route

‘In volle duisternis de zee op’

Help Eddy met zijn reis over de Noordzee. Slechts een klein deel van de Engelandvaarders (ongeveer 10%) heeft Engeland via de Noordzee bereikt. De Noordzee bereiken zonder het zwaar bewaakte strand van Nederland te doorkruisen, op zee uit het zicht blijven van de overvliegende patrouille vliegtuigen en veilig over het onderwater mijnenveld varen om de Engelse kust te bereiken. Lukt het jou?

Maak de juiste beslissingen tijdens de Noordzeeroute en zorg ervoor dat Eddy veilig aankomt in Engeland.

Eddy jonker Pasfoto
Bep Turksma pasfoto

Zuidelijke route

‘De hele tocht zonder schoenen’

Help Bep met haar lange reis richting het zuiden. Engelandvaarders die de Zuidelijke route kozen (ongeveer 58%) hebben er gemiddeld 1 jaar en 3 maanden over gedaan om Engeland te bereiken. Steek de grenzen over met een vervalst paspoort, overbrug een groot aantal kilometers en zorg voor een veilige oversteek van de Pyreneeën zonder kaart. Lukt het jou?

Maak de juiste beslissingen tijdens de Zuidelijke land route en zorg ervoor dat Bep veilig aankomt in Engeland.

Scandinavische route

‘Lever je paspoort in bij de Gestapo’ 

Help Win met zijn zeer spannende reis richting het Noorden. Zo’n 31% van de Engelandvaarders ontsnapte via de haven van Delfzijl richting Zweden. Sluit je aan en vaar mee met de kustvaarders, ga van schip in Zweden en bezorg jezelf een plek aan boord van de kleine (post)vliegtuigen naar Engeland. Lukt het jou?

Maak de juiste beslissingen tijdens de Scandinavische route en zorg ervoor dat Wim veilig aankomt in Engeland.

Wim Lindenburg pasfoto

Overwin de obstakels

Help Eddy, Bep en Wim met hun oversteek naar Engeland door het overwinnen van verschillende obstakels. Kraak codes aan de hand van morsecode, ontdekt verstopte elementen en knoppen in het museum, zorg ervoor dat je tijdens een verhoring de juiste antwoorden geeft, vind de andere helft van historische afbeeldingen en ga zo maar door! Dé manier om de geschiedenis mee te maken in de ogen van Eddy, Bep of Wim.

Lukt het jou om alle obstakels te overwinnen?

Durf jij het aan?

Groeps- of schoolbezoek?

De game is te bespelen met meerdere personen. Zo is het extra leuk om samen met je klas, gezin of vrienden het spel te spelen. Iedereen maakt een eigen valse identiteit aan en samen als team speel je het spel.