Je bent hier:

Onderwijs

Kom met je klas naar Museum Engelandvaarders

Museum Engelandvaarders richt zich met zijn educatief programma met name op groep 7/8 van het basisonderwijs en op de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Leerlingen kunnen in een echte bunker in de voetsporen treden van de Engelandvaarders. Zij beleven er de moedige en gevaarlijke avonturen van jonge mensen, soms maar een paar jaar ouder dan zijzelf, die zich in oorlogstijd durfden te verzetten tegen de vijand. Het museum daagt hen uit zich in hen te verplaatsen en zich af te vragen: wat zou ik doen? Het museum biedt twee programma’s aan voor schoolbezoeken: de Escape Game, en de museumles Vechten voor Vrijheid

LESMATERIAAL

Het museum heeft lesmateriaal ontwikkeld dat leerlingen laat kennismaken met de verhalen van de Engelandvaarders. Ook komt daarin de vraag aan de orde wat vrijheid voor hen betekent en welke keuzes zij zouden maken. Indien gewenst, is een docentenhandleiding beschikbaar die ook aanknopingspunten biedt voor een les voorafgaand aan het bezoek en een evaluatie van het bezoek.

Museum Engelandvaarders maakt gebruik van moderne audiovisuele technieken. Jongeren worden uitgedaagd interactief aan het verhaal over hun leeftijdsgenoten van toen deel te nemen. Het museum wil hen inspireren tot het maken van een keuze die in elke tijd van dreiging en spanning actueel is: tégen onverschilligheid en vóór verzet tegen wat echt niet kan. Indachtig de woorden van Erik Hazelhoff Roelfzema: ‘in het leven van ieder mens komen ogenblikken voor waarop hij tot zichzelf zegt: ‘Tja dit kán niet’. En dan doet hij iets.’

Museumles: Vechten voor Vrijheid

Wie waren de Engelandvaarders, waar vochten zij voor, voor welke keuzes kwamen zij te staan, en wat zou jij doen in die situatie; dat zijn de vragen die aan bod komen tijdens deze museumles.

Educatief spel: Escape Game

Dit spel is leuk om te spelen met de hele klas! Als een echte Engelandvaarder beleef je de verhalen

Aanvraag groepsbezoek scholen

Na ontvangst van het formulier nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op. Voor vragen en informatie kan je bellen met Ada Bulk, contactpersoon voor de groepsbezoeken en schoolbezoeken (06 – 5373 5007).