Je bent hier:

Zien & Doen

Zien

Museum Engelandvaarders is de plek waar je de bijzondere verhalen kunt ontdekken en beleven van de Engelandvaarders: mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet  Nederland ontsnapten om zich in Engeland aan te sluiten bij de geallieerde strijdkrachten en te vechten tegen nazi-Duitsland en Japan.

Honderden vertrokken in nauwelijks zeewaardige bootjes, anderen maakten barre tochten over land, via België, Frankrijk, Spanje, Portugal en zelfs Rusland. Ruim 2000 Nederlanders slaagden erin Engeland te bereiken. Velen haalden de oversteek niet: ze verdronken op zee, werden gearresteerd, gevangen gezet of doodgeschoten.

Het museum is gevestigd in een munitiebunker uit de Tweede Wereldoorlog. De collectie en audiovisuele presentaties brengen je terug in de tijd van de Engelandvaarders. Hun persoonlijke verhalen maken je deelgenoot van hun ervaringen en nemen je mee op hun vluchtroutes.

Doen

Met de Escape Game kunnen bezoekers, jong en oud, in de huid kruipen van de Engelandvaarders. In de game, die je speelt op een tablet, word je lid van een verzetsgroep die een Engelandvaarder helpt zijn doel te bereiken. Een morseapparaat leert je daarnaast hoe er in die tijd met elkaar werd gecommuniceerd.

Het museum wil iedereen inspireren tot het maken van een keuze die in elke tijd van dreiging en spanning actueel is: tégen onverschilligheid en vóór verzet tegen wat echt niet kan, want vrijheid is niet vanzelfsprekend. Een keuze waar ook de Engelandvaarders voor stonden. Indachtig de woorden van de bekendste Soldaat van Oranje: Erik Hazelhoff Roelfzema ‘in het leven van ieder mens komen ogenblikken voor waarop hij tot zichzelf zegt: ‘Tja dit kán niet’. En dan doe je iets.’

Naast de presentatie van de collectie heeft het museum ook een functie als kenniscentrum. 

Kenniscentrum

Het museum beschikt over een uitgebreide digitale bibliotheek met verhalen van Engelandvaarders en hun helpers….

Escape spel

Dit spel is leuk om te spelen met het hele gezin of je klasgenoten! Als een echte Engelandvaarder beleef je de verhalen…