Wat valt er te beleven?

Beleef het bijzondere verhaal over de “Engelandvaarders”: mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten om vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voort te zetten. Honderden vertrokken in nauwelijks zeewaardige bootjes, soms in een kano. Velen verdronken op zee of werden tijdens de voorbereiding gearresteerd, gevangengezet of doodgeschoten. Anderen maakten barre tochten over land, via België, Frankrijk, Spanje, Portugal en zelfs Rusland. Ruim 2000 Nederlanders kwamen, na veel moeilijkheden te hebben overwonnen, in Engeland aan.

In Engeland namen de Engelandvaarders dienst bij Britse en Nederlandse krijgsmacht- onderdelen, de koopvaardij of gingen werken voor de regering. Ook zetten veel Engelandvaarders vanuit Australië de strijd tegen Japan voort. Van de 180 Nederlanders die vanuit Engeland als geheim agent naar Nederland werden gestuurd, zijn er 108 Engelandvaarder. Bijna de helft van hen werd slachtoffer van het lugubere spionnenspel tussen de Britten en Duitsers. Velen vonden de dood in het concentratiekamp Mauthausen.

Hoe

Museum Engelandvaarders maakt gebruik van moderne audiovisuele technieken. Jongeren worden uitgedaagd interactief aan het verhaal over hun leeftijdsgenoten van toen deel te nemen. Het museum wil hen inspireren tot het maken van een keuze die in elke tijd van dreiging en spanning actueel is: tégen onverschilligheid en vóór verzet tegen wat echt niet kan. Indachtig de woorden van Erik Hazelhoff Roelfzema: ‘in het leven van ieder mens komen ogenblikken voor waarop hij tot zichzelf zegt: ‘Tja dit kán niet’. En dan doet hij iets.’

Interactief monument

Het museum beschikt over een interactief monument met informatie over alle Engelandvaarders en hun helpers. Dit monument bevat meer dan 2.700 namen van mannen en vrouwen die als Engelandvaarder of helper bij ons bekend zijn. Via onderzoek in archieven en contact met familie van Engelandvaarders of hun helpers wordt deze databank voortdurend aangevuld.  Met het kaartje dat u bij de kassa krijgt kunt u in het monument nader met “uw” Engelandvaarder kennismaken.

verhalen luisteren

In ontwikkeling